Oče

10.00

 

Kategorija:

Father / Otac


Srbija, Francija, Nemčija, Hrvaška, Slovenija, Bosna in Hercegovina 2020; 120 minut

Režija: Srdan Golubović; scenarij: Srdan Golubović, Ognjen Svilicić; distribucija: Vertigo

Festivali, nagrade (izbor): Berlinale 2020 (nagrada ekumenske žirije, nagrada občinstva sekcije Panorama), FEST Beograd 2020 (najboljši film, najboljši igralec, nagrada Stella Artois), Sofija 2020.

Igrajo: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Milan Marić, Nikola Rakocevic.

Vsebina: Četrti celovečerec Srdana Golubića prikazuje boj preprostega srbskega očeta s togimi mlini socialnega skrbstva, da bi dosegel skrbništvo za svoja otroka. Presunljiv slavospev človeški vztrajnosti in starševski ljubezni.

 

Po ženinem samomoru Nikoli, ki živi v skromnih razmerah, začasno odvzamejo otroka in ju dodelijo rejniški družini. Nato pa vodja socialne službe v tamkajšnji srbski vasici nepričakovano izda odločbo, da Nikola nima ustreznih dohodkov, da bi ju lahko dostojno preživljal, zato izgubi pravico do starševstva. Presenečen in ogorčen nad razpletom se Nikola odloči in vloži pritožbo na ministrstvu za socialne zadeve v Beogradu. Da bi dokazal, koliko mu pomenita otroka in kaj vse je pripravljen storiti zanju, se odloči peš prehoditi tristo kilometrov dolgo pot do glavnega mesta in vsem pokazati, kako krivična je ta birokratska odločitev.

Scroll to Top